Sadržaj stranice

14. hrvatski onkološki kongres je završio!

16.4.2021. Važne informacije za sudionike

S obzirom da nam se približava 22. travanj, kada krećemo s četverodnevnim programom, ovim Vas putem obavještavamo o daljnjim koracima Vašeg virtualnog sudjelovanja.

FORMAT KONGRESA


Kongres će biti prikazan u virtualnom obliku, čime će se neka predavanja prikazivati kroz snimke, a na panelima i satelitima će se neki predavači spajati virtualno ili iz studija, dok će sudionici imati mogućnost komunikacije s predavačima putem sekcije Q&A.

PRISTUPNI PODACI


Do utorka, 20. travnja u 12 sati, svaki sudionik će na mail dobiti vlastite pristupne podatke. Ukoliko u navedenom roku niste zaprimili poruku od nas, molimo Vas da nas kontaktirate putem maila hok@penta-zagreb.hr

BODOVANJE SUDIONIKA


S pristupnim podacima se osigurava praćenje aktivnosti svakog sudionika, na temelju čega će biti dodijeljeni bodovi za sudjelovanje. Aktivnim sudionicima će biti dodijeljeno 15, a pasivnim 10 bodova.

12.3.2021. VAŽNA OBAVIJEST : Virtualni kongres

Poštovani sudionici, suradnici, partneri i predavači,

u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, te aktualnim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, željeli bismo vas obavijestiti da je Organizacijski odbor Hrvatskog onkološkog kongresa donio odluku da će se kongres u potpunosti održati virtualno.

Programom predviđenim predavanjima ćete moći pristupiti online, tj. putem službene stranice kongresa.

Kotizacije koje su osigurane za sudjelovanje na kongresu u Poreču vrijede i za online pristup predavanjima. 

Svaki sudionik će nekoliko dana prije kongresa mailom dobiti prstupne podatke.

Trudimo se maksimalno prilagoditi uvjetima te zahvaljujemo na razumijevanju i veselimo se prvom Hrvatskom onkološkom kongresu u virtualnom obliku!

Za sve dodatne informacije možete se obratiti tehničkom organizatoru.

18.2.2021. Obavijest o potpori namijenjenoj za sudjelovanje na 14. Hrvatskom onkološkom kongresu

Hrvatsko onkološko društvo objavljuje natječaj za dodjelu najmanje 30 (trideset) edukativnih potpora  za sudjelovanje na 14. hrvatskom onkološkom kongresu.

Kongres će se održati u hibridnom ili virtualnom obliku, od 22.04. do 25.04.2021., u skladu s aktivnim epidemiološkim mjerama u RH.

Potpora je namijenjena članovima HOD-a koji su specijalisti ili uži specijalisti onkolozi sa valjanom licencom za rad u RH.

Edukativna potpora uključuje troškove kotizacije za navedeni stručni skup.

Minimalni uvjeti za prijavu za natječaj su slijedeći:

  • liječnik s trenutačnom praksom u RH
  • članstvo u Hrvatskom onkološkom društvu
  • liječnik specijalist ili specijalizant iz područja onkologije uz prednost aktivnog sudjelovanja   na kongresu (s usmenom ili poster prezentacijom)

Prijavu na natječaj svi zainteresirani članovi Hrvatskog onkološkog društva mogu poslati uz prateću dokumentaciju i životopis u elektronskom obliku na adresu: tonka.boban@gmail.com ili hok@penta-zagreb.hr

Prijave na natječaj su otvorene do 15.03.2021. godine.

Naknadno pristigle prijave neće se uzimati u obzir.

Potpora je osigurana uz pomoć tvrtke Eli Lilly.

 

8.3.2021. Svjetski dan borbe protiv raka!

Svake 22 minute kod jedne osobe u Hrvatskoj se dijagnosticira rak, a svakih 38 minuta jedna osoba umre od raka.

Zar to nisu dovoljno alarmantni podaci da svi stanemo, razmislimo, prihvatimo tu činjenicu i počnemo mijenjati stvarnost borbe protiv raka? Vrijeme je da počnemo razmišljati i govoriti o pravim, za život važnim temama, a ne trivijalnim, nametnutim, često glupim i nevažnim temama.

Jedini pravi put izlaska iz ovog začaranog kruga boli i smrti od raka je organizirana, strukturirana, pametna i pravedna, na dokazima temeljena, sveobuhvatna i poštena borba protiv raka – NACIONALNI STRATEŠKI OKVIR PROTIV RAKA (NSOPR). Čak i mala poboljšanja kad je u pitanju ovaj važan javnozdravstveni problem, donijet će boljitak velikom broju hrvatskih građana. Na samom početku, najbitniji korak je osigurati da se rak u javnosti ne doživljava kao problem koji se događa nekom drugom. Prihvaćanjem raka kao moguće dijagnoze, svaki građanin postaje otvoren za učenje o preventivnim mjerama, programima ranog otkrivanja (probiru), kao i utvrđivanju, na razini društva, optimalnih načina liječenja, inicijativa za pružanje podrške oboljelima i njihovim obiteljima, rehabilitaciji, reintegraciji i palijativnoj skrbi.

Optimalnom i rigoroznom primjenom Nacionalnog strateškog okvira protiv raka možemo i hoćemo značajno umanjiti negativne aspekte raka na nacionalno javno zdravlje, poboljšati ukupni zdravstveni status i izgraditi sretnije društvo za generacije koje dolaze. Procjena je da kroz 10 godina potpune provedbe NSOPR-a možemo na godišnjoj razini spasiti oko 4500 ljudi od smrti od raka, te spriječiti razvoj ili dijagnozu raka kod njih oko 1000 na godišnjoj razini pri kraju desetogodišnjeg vremena provođenja NSOPR. Moram naglasiti ove procjene ponovno i prikazati njihovu realnost i provodljivost. Primjerice, ukoliko nakon 10 godina potpune provedbe NSOPR uspijemo doći do kvalitete organizacije borbe protiv raka poput one u Danskoj, gore navedene brojke su apsolutno moguće.

Kad se zbroji utjecaj NSOPR-a u obliku godina spašenog života, možemo doći do sjajnog cilja: 110 000 godina. Da, potpunom implementacijom NPPR-a možemo dobiti, kolektivno rečeno kroz 10 godina njegovog provođenja, 110 000 života naših ljudi. Ima li išta važnije od toga? Postoje li neki drugi programi koji to mogu napraviti danas u Hrvatskoj?

Nacionalni strateški okvir protiv raka je prihvaćan od strane Sabora i Vlade Republike Hrvatske. Na njemu je radilo oko 150 stručnjaka kroz tri godine. Napisan je sukladno smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i prilagođen Hrvatskim potrebama i prilikama. Sad je na nama da ga u potpunost implementiramo, polučimo željene rezultate, promijenimo ishode i od jedne od najlošijih zemalja EU postanemo jedna od najboljih; „from zero to hero“.

Najava CEOC 2021 - 16th Central European Oncology Congress, Croatian Society of Oncology’s Best of ASCO® Conference